Články se štítkem: zacházení s potravinami

Jak se vyznat v obalech?

11.03.2013 | Jak se vyznat v nepřeberném množství zboží nabízeného v obchodech? Prvním a nejdůležitějším vodítkem by měl být vždy obal, ze kterého, pokud se v něm vyznáte, lze vyčíst vše, co o daném výrobku potřebujete vědět.

Pečem pecen

18.01.2013 | Rádi byste si upekli domácí chléb? Potřebujete chlebový kvásek? Podívejte se na www.pecempecen.cz, kde naleznete mapu kváskových dobrovolníků, kteří se s vámi o chlebový kvásek podělí.

Jak má vypadat prodej vánočních kaprů?

12.12.2012 | "Kdo chce prodávat živé ryby, musí splnit některé podmínky, například musí mít doklad o tom, kde byly posledně sádkovány," vysvětluje Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR. Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.

Křížaly a jak na ně

08.11.2012 | Ještě, že po něm Eva vztáhla ruku, díky ní si je teď můžeme dopřávat čerstvá nebo nějakým způsobem upravená v moučnících, z nichž nejznámější je zajisté štrúdl. Řeč je o jablkách. Máte-li jich přebytek a nemáte prostory na jejich uskladnění, nadělejte si z nich křížaly. Nejen že výborně chutnají, ale jsou i zdravé.

Uchovejte si léto s vakuově uzavíratelnými boxy

30.07.2012 | Systém vakuově uzavíratelných boxů od firmy Delimano vám umožní uchovat si letní ovoce i zeleninu a prodloužit jejich svěžest. Boxy Store It zároveň zabraňují ztrátě živin. To vše díky hermetickému uzávěru.

Pozor na olovo ve zvěřině

26.07.2012 | Státní veterinární správa vyhodnotila mimořádnou kontrolní akci, která byla zaměřena na masné a rybí výrobky. Předmětem šetření byla analýza olova, konzervačních látek, potravinářských barviv, mikrobiální kontaminace a soulad v označování složení. V celé ČR bylo provedeno celkem 172 kontrol a inspektoři krajských veterinárních správ odebrali 198 vzorků.

Jak rozpoznat finty obchodníků?

30.03.2012 | Určitě to znáte – spěcháte a v obchodě pak sáhnete po prvním, co vám padne pod ruku, zvlášť když vás zaujme i cena. Až doma pak zjistíte, co jste vlastně koupili.

Jaké finty používají prodejci potravin?

27.02.2012 | O tom, co jíme, přemýšlíme naštěstí čím dál víc. Otázkou je, jak v obchodě poznat kvalitní potraviny?

Jak se vyznat v obalech?

27.02.2012 | Obal slouží nejen jako tichý prodavač, který nás láká k nákupu, je i cenným zdrojem informací o konkrétní potravině. Za potravinu uvedenou na trh v plném rozsahu odpovídá osoba uvedená na výrobku, bez ohledu na to, zda se jedná o výrobce, prodejce, dovozce nebo balírnu.

Mýty o mase

08.02.2012 | Vyřadit vepřové maso, protože je moc tučné, a bát se kuřecího masa kvůli hormonům? Podívejme se na nejčastější mýty o mase.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.